Calcularea bugetului de nunta – cum poti estima costurile in 6 etape?
Este foarte important, chiar indispensabil sa prevezi un buget general de nunta pentru ca aceasta sa fie organizata estimand cat mai bine costurile.
Dupa ce ati anuntat vestea cea mare, incepe numaratoarea inversa. Este timpul sa definiti un buget general mediu pentru nunta pentru a face fata organizarii sale, care va tine cel putin un an.
Atentie, tine cont de faptul ca acesta se situeaza in general, in jurul sumei de 5000-30 000 de euro. Drept consecinta, ar trebui ca tu si partenerul sa ramaneti vigilenti si sa nu contezi pe unele servicii sau pe unii furnizori pe care nu poti sa ti-i asumi.
Defineste numarul de invitati. Piatra de temelie a organizarii celei mai importante zile din viata ta, locul de receptie ales va depinde de numarul de invitati ales, de meniul pe care il doresti… dar va trebui inainte de toate sa raspunda dorintelor tale si raportului calitate-pret.
Numarul mediu de invitati este de 150 de persoane. Petrecerea reprezinta cel mai adesea, jumatate din bugetul de nunta. Este deci important sa vezi cam cat ar costa meniul pentru fiecare imvitat in parte. Fiecare cuplu poate decide apoi daca poate respecta bugetul, daca il poate reduce sau depasi.
Gaseste tinuta. Rochia de mireasa este mult mai scumpa fata de costumul de mire. Rochia de mireasa are mereu un loc indispensabil atunci cand vine vorba despre organizarea nuntii si cautarea sa tine de numeroase aspecte, precum calitatea materialelor sau prezenta unor detalii.
Alege apoi furnizorii indispensabili
Wedding plannerul. Este vital pentru derularea nuntii fara probleme sau surprize neplacute. In calitate de organizator, decorator sau consultant profesionist, un wedding planner este cel care va usura munca unui cuplu si va ridica si calitatea ceremoniei.
Fotograf si videograf
Fotograful profesionist si videograful fac si ei parte din categoria profesionistilor foarte importanti pentru ziua nuntii. Rolul lor este sa captureze cele mai importante momente care vor deveni cele mai frumoase amintiri. 10% din bugetul de nunta ar trebui sa le fie consacrat deci.
Stabileste si un buget in plus pentru cheltuielile extra sau taxe. Este important ca bugetul general de nunta sa contina si o marja de eroare destinata cheltuielilor neprevazute sau surprizelor neplacute. Cel mai bine ar fi sa discuti din timp cu toti furnizorii pentru a se putea evita toate surprizele neplacute.
Serviciile suplimentare se refera la food corner, la candy bar, la photo booth sau chiar la artificii. Toate aceste cheltuieli, chiar daca sunt mai mici, se adauga bugetului de nunta fara sa iti dai uneori seama si suma finala va fi una uriasa. Deci cel mai bine ar fi sa fii cat mai realist.
Lucrurile neprevazute pot sa fie legate de un numar mai mare de invitati, de un baby sitter, de animatori pentru copiii mai mici, etc. Acest lucru te va ajuta sa scapi de stresul inutil si de bataile de cap.
Include in buget si luna de miere. Luna de miere ar trebui sa fie si ea inclusa in bugetul de nunta. In mod evident, pretul va depinde de destinatia aleasa. Trebuie sa tii cont de perioada aleasa si de reducerile de care poti beneficia.
Investeste si in cuplu. Ziua nuntii este foarte importanta, dar la fel de importanta este si viata voastra in doi. Organizarea nuntii ar trebui sa inceapa din timp, cu luni inainte pentru a evita stresul sau certurile inutile. Acest parcurs va va permite de asemenea, sa vedeti care sunt conceptele cheie pentru a reusi viata in doi. O investitie importanta deoarece este vorba despre a aprofunda relatia cu persoana cu care iti vei petrece viata.
Andrei Dede – Filmari evenimente
Vezi portofoliul pe canalul YouTube sau verifica disponibilitatea