Obiceiuri nunta – Cavalerii si domnisoarele de onoare

Cavalerii si domnisoarele de onoare

Cavalerii si domnisoarele de onoare nu pot sa lipseasca de la o nunta. Pe vremuri, cavalerii si domnioarele de onoare aveau rol de martori la o nunta deoarece, conform legii, trebuiau sa fie minim 10 martori la o nunta. Tot pe vremuri, se credea ca la nunta pot participa si spiritele rele cu scopul de a crea certuri si neintelegeri. Pentru a induce invitatii in eroare, se imbracau asemanator cu mirii, un lucru care explica de ce, in ziua de azi, cavalerii si domnisoarele de onoare se imbraca mai special.

In zilele noastre, cavalerii si domnisoarele de onoare au sarcini bine delimitate. Drept urmare, cavalerii sunt cei care deschid alaiul de nunta spre casa mirelui, locatie in care are loc barbieritul acestuia. Dupa care, tot cavalerii de onoare, insotesc mirele in casa nasilor unde vor fi ospatati cu prajitura si cu sampanie. Pe tot parcursul nuntii, cavalerii de onoare stau alaturi de mire pentru a-l ajuta daca situatia o cere.

Domnisoarele de onoare sunt cele care ajuta mireasa sa se pregateasca si au si alte indatoriri specifice cum ar fi sa prinda cocardele in pieptul invitatilor. Cavalerii si domnisoarele de onoare sunt cei care se asigura de faptul ca lumanarile mirilor nu vor merge in aceeasi masina, in cazul in care deplasarea spre biserica se va face cu masina. In cazul in care in biserica lumanarile nu sunt tinute de nasi, atunci o domnisoare si un cavaler de onoare vor face acest lucru.

Pe vremuri, mirele era cel car fura miresa, nu cavalerii, acestia din urma doar il ajutau pe mire sa o ascunda foarte bine de invitati, sa ii induca in eroare pa parintii miresei. Domnisoarele de onoare aveau practic cam acelasi rol, incercau tot posibilul ca parintii sa nu gaseasca mireasa.

In prezent, cavalerii si domnisoarele onoare sunt mai multi decat in trecut in cadrul unei nunti, sunt oamenii de baza in cadrul unei nunti. In general, domnisoara de onoare este sora de suflet a mirelui si cavalerul este ca un frate pentru mire.

Ce alte indatoriri mai au domnisoarele de onoare si cavalerii?

Aceea de a primi invitatii si de a-i conduce spre sala de mese, de a intretine atmosfera la petrecere, de a invita persoanele din sala la dans, de a participa la aruncatul buchetului si jartierei si de a fi disponibili sa ajute in orice situatie neprevazuta.

Conform traditiei, domnisoarele de onoare si cavalerii nu pot fi alesi din rudele mirilor ci trebuie sa fie persoane apropiate, dragi, cu care mirii au o frumoasa relatie de prietenie.

Andrei Dede – Videograf

Verifica disponibilitatea

Andrei Dede

Numele meu este Andrei si sunt pasionat de oameni. Emotiile oamenilor cu care lucrez imi ofera satisfactie. Pasiunea, adaptarea si flexibilitatea sunt calitati care ma definesc, aduc zambete oamenilor cu care interactionez. Hai sa ne cunoastem! Telefon: 0766 974 312 , eMail: contact@andreidede.ro